Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

TEA ROCKERS QUINTET - "CEREMONY" (2013)Ακούγοντας το εντυπωσιακό ντεμπούτο της κινέζικης avant-garde κολεκτίβας, δεν μπόρεσα παρά να σκεφτώ ότι για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται ένα από τα βασικά αξιώματα που έθεσε ο Simon Reynolds στο βιβλίο του “Retromania” : ότι, δηλαδή, όπου έχει δημιουργηθεί ένας κρίσιμος πληθυσμός  άνω/μεσαίας κοινωνικής τάξης με πρόσβαση στην δυτική κουλτούρα, τότε αυτόματα ένα ποσοστό του θα ασχοληθεί με την σύγχρονη indie / experimental δυτική μουσική. Και πράγματι, για όσους δεν το έχετε πάρει πρέφα, τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται μια πολύ δυναμική avant-garde / experimental σκηνή στο Πεκίνο. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα της σκηνής είναι και το υπό συζήτηση αυτοσχεδιαστικό κουιντέτο Tea Rockers Quintet που αποτελείται από τα πρώτα ονόματα της πειραματικής κινέζικης μουσικής.

Για να μπείτε εύκολα στο θέμα, αποπνέουν την ίδια νοοτροπία με τους κορεάτες Asa Chung & Junray,  όταν πριν μερικά χρόνια με το “Jun Ray Song Chang” εντυπωσίασαν με την πρωτότυπη μίξη της παραδοσιακής μουσικής της  Άπω Ανατολής με τον δυτικό pop experimental πνεύμα. Εδώ, στους  Tea Rockers, κεντρικό ρόλο στο συγκρότημα έχει ο νεαρός field recording  /noise πειραματιστής αλλά και ποιητής  Yan Jun που κατα ένα τρόπο διευθύνει και τους υπόλοιπους σε ένα είδους δομημένο αυτοσχεδιασμό, ώστε να αποφεύγεται ο αυθόρμητος μεν,  άναρχος δε ηχητικός αχταρμάς που συναντάς σε πολλά δυτικά αυτοσχεδιαστικά σύνολα. Μαζί του είναι ο τραγουδιστής παραδοσιακής κινέζικης folk Xiao He, προικισμένος με ένα τρομερά ευλύγιστο φωνητικό όργανο που με τους εκφραστικότατους λαρυγγισμούς του προκαλεί ισχυρές συναισθηματικές εκφορτώσεις. Από κοντά και η master του guqin Wu Na, ένα παραδοσιακό κινέζικο έγχορδο με χαρακτηριστικό λεπτό, κελαριστό ήχο, λιγάκι πιο χαμηλότοκο από το γνωστό σαντούρι. Στα χέρια της, όμως, υπόκεινται σε ένα ανανεωτικό, ζωντανό παίξιμο που το κάνει να ηχεί κάπως σας ένα πιο αργό μπάντζο της Άπω Ανατολής. Το οποίο και ανακατεύεται  προσεχτικά με τις ευφάνταστες μουσικές πινελιές του ταλαντούχου πολύ-οργανίστα Li Daiguo που προέρχονται κυρίως to erhu του, ένα δίχορδο κινέζικο βιολί και την pipa του, ένα είδος λαούτου. Απέναντι στους μουσικούς του κουιντέτου στέκεται ο αρχαίος διδάσκαλος τείου (ancient tea master) Lao Gu, σε ένα ρόλο εμπνευστικού εμψυχωτή ή ακόμα και καθοδηγητή που αν και δεν συμβάλλει πρακτικά στο ηχητικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο σημαντικός με τα  υπόλοιπα μέλη στο χτίσιμο του ιδιαίτερου ήχου του σχήματος.
Το “Ceremony” πρόκειται για άλμπουμ πολυεπίπεδο που σε κάθε ακρόαση αναδύονται νέες μικρές ηχητικές εκπλήξεις που δεν είχες προσέξει  πριν και δίκαια τιτλοδοτεί τους Tea Rockers Quintet ως το πλέον ελπιδοφόρο improv / avant / experimental σύνολο παγκοσμίως, αυτή την τη στιγμή.  Ένα σύνολο μορφωμένων, επιμελών και αλλά και ριζοσπαστικών μουσικών που τολμά να κοιτάξει το αυστηρό και κουρασμένο πρόσωπο της κλασσικής Κινέζικης μουσικής και να του δώσει ένα τρυφερό φιλί γεμάτο από σύγχρονες δυτικές τεχνοτροπίες ώστε να την ανανεώσει με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο

((E A R))
((E Y E))

7 σχόλια:

 1. Ενδιαφέρων blog. έρχομαι συχνά.
  Μια διόρθωση, η αν προτιμάς συμπλήρωση αν μου επιτρέπετε.
  Η εισαγωγή του κειμένου δεν στέκει και τόσο, αφού η άπο-ανατολή (Κορέα, Ιαπωνία, Μαλαισία) αλλά και Ινδία έχουν προχωρημένο avant-garde, τουλάχιστον στο επίπεδο της δύσης. Ας μη ξεχνάμε ότι ο Cage άλλαξε 180 μοίρες μετά την παραμονή στην Ιαπωνία. Έστω ενδιαφέρον γκρουπάκι. Thanks!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 'Εστω ότι συμφωνώ, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία του επιχειρήματος του Reynolds. Eξάλλου, εδώ λέμε για Κίνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι απλό.
  Ο Simon Reynolds, ιστορικός της δυτικής (βρετανικής) pop, με κατά κόρο ακούσματα από την τοπική του μουσική σκηνή (δηλαδή την βρετανική pop), αγνοεί πλήρως την ύπαρξη άλλων avant μουσικών απόψεων.
  Το να υποστηρίζει λοιπόν, ότι ο οποιοσδήποτε experimental μουσικός στην Κίνα αφού εξασφαλίζει την τροφή του, αργά η γρήγορα θα ενδώσει στην δυτική άποψη είναι τουλάχιστον αφελές.
  Έκτος βέβαια αν υποστηρίζεται από παραδείγματα, και για το συγκεκριμένο γκρουπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είσαι άνθρωπος, computer ή φαγητό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ω! Μεγάλη μας Τιμή!
  Να ετοιμάσω μια κινέζικη πριτσόλα XL

  ΑπάντησηΔιαγραφή